5411002223_f38b43fbec_b

Европски грант за српске дигиталне хуманисте

Европска комисија, у оквиру програма за истраживања и иновације Хоризонт 2020, доделила је више од 2,7 милиона евра истраживачима из 12 земаља, међу којима је и Србија, за развој дигиталне инфраструктуре за уметност и хуманистику.

У оквиру награђеног пројекта ДЕЗИР, који ће трајати следеће три године, Центар за дигиталне хуманистичке науке (ЦДХН) при Факултету за медије и комуникације (ФМК) ће предводити и координисати све образовне активности на европском нивоу.

„Искрено се надам се да ће од наших пројектних активности корист имати и друге институције у Србији,” изјавио је Тома Тасовац, директор ЦДХН-а. „За нашу земљу је изузетно важно да се квалитет дигитализације и употребна вредност дигитализованог културног наслеђа подигну на један виши и професионалнији ниво.”

У пројекту ДЕЗИР учествују истраживачи из Белгије, Велике Британије, Израела, Немачке, Пољске, Србије, Финске, Француске, Чешке Швајцарске и Шпаније.

„Свако доба одговара на изазове које му поставља време. Циљ наше институције јесте да развија истраживања и разумевање трансформација кроз које пролазе појединци, култура и друштво у ‘ери комуникација и иновација’.” — истакла је проф. др. Нада Поповић Перишић, емеритус Факултета за медије и комуникације.

Од свог оснивања 2008. године, ЦДХН развија дигиталне алате и методе са циљем да историјско, књижевно, културно и уметничко наслеђе учини доступним, употребљивим и отвореним за креативне рачунарске интервенције.

Од 2015. године, Центар функционише у склопу Факултета за медије и комуникације (ФМК).

Хоризонт 2020 је до сада највећи програм Европске уније за истраживања и иновације са буџетом од скоро 80 милијарди евра које ће бити уложене у периоду од седам година (2014 – 2020).