image
Извор: МИЈ

Конференција „Дигитализација фото-грађе”

Конференција „Дигитализација фото-грађе” одржаће се 5. и 6. маја 2016. године у Музеју историје Југославије и повод је за разговоре и дискусије о тренутним праксама и стратегијама дигитализације фото-грађе у институцијама културе у Србији, као и о проблемима у тим процесима.

 

Део је двогодишњег пројекта Визуелни архив Југославије (Visual Archive Yugoslavia) на којем партнерски учествују Музеј историје Југославије и Семинара за блискоисточне студије Универзитета у Базелу. Циљ пројекта је унапређење опреме за дигитализацију у музеју, дигитализација негатива из музејских колекција као и њихова презентација на интернету у сарадњи са Математичким институтом САНУ.

Конференција се одржава уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Швајцарског националног фонда за науку (SNSF).

Пројекат Визуелни архив Југославије омогући ће: развој инфраструктуре за дигитализацију, унапређење методологије обраде, дигитализацију преко 50.000 негатива, израду базе и веб портала фото-материјала из музејских колекција у сарадњи са Математичким институтом САНУ, организовање студентске праксе у музеју преко Центра за музеолгију и херитологију Филозофског факултета и Факултета за медије и комуникације у Београду, организовање радионица и изложбе, размену података са порталом Visual Archive Southeastern Europe (VASE) и објављивање приручника заснованог на најбољим праксама дигитализације.