vuk_title

Расковник: речничка платформа

Институт за српски језик САНУ и DARIAH-RS Вас позиваju да присуствујете лансирању пројекта: Расковник: речничка платформа, које ће се одржати 29. марта 2017. г. са почетком у 13 часова у Свечаној сали Српске академије наука и уметности.

 

Програм

  • Академик Александар Лома, Уводна реч
  • Снежана Петровић (Институт за српски језик САНУ): Дигитализација речничког наслеђа у Институту за српски језик САНУ: искуства и изазови
  • Тома Тасовац (Центар за дигиталне хуманистичке науке и DARIAH-RS): Речничка платформа Института за српски језик САНУ у контексту европских истраживачких инфраструктура

Расковник је дугорочни пројекат Института за српски језик САНУ, који се реализује уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у сарадњи са Центром за дигиталне хуманистичке науке (ЦДХН) при Факултету за медије и комуникације (ФМК), Дигиталном истраживачком инфраструктуром за уметност и хуманистику у Републици Србији (DARIAH-RS) и Европском мрежом за електронску лексикографију (ENeL).

Јавности ће преко веб-адресе http://raskovnik.org по први пут на једном месту постати доступна претражива дигитална издања различитих речника, међу којима су за сада Српски рјечник Вука Kараџића, Речник косовско-метохиског дијалекта  Глише Елезовића и Речник говора јужне Србије Момчила Златановића.